Szempontok, amik nélkül nem érdemes nekivágnod a lakásváráslásnak

Következő cikkünkben adunk három tippet arra, hogy szerintünk mit érdemes szem előtt tartanod egy ingatlan megvásárlásakor.


Bár már a nyakunkon van az újabb gazdasági válság, az ingatlanpiacot úgy tűnik, hogy ez a tény nem rengeti meg, rengetegen vásárolnak még mindig új lakást és házat. De vajon mire érdemes figyelned egy adás-vétel során?

Tudd, hogy mid van!

Ingatlanvásárláskor fontos, hogy mindig legyél tisztában azzal, hogy milyenek az anyagi lehetőségeid. Azaz már a tervezéskor is vedd figyelembe, hogy lesz-e hitelre szükséged, mekkora saját tőkével rendelkezel. Használj kalkulátorokat és mérd fel, hogy milyen hitellehetőségek közül választhatsz! Fontos, hogy gondolj a jövődre is, vagyis ne adósodj el feltétlenül hosszú évtizedekre  csak azért, mert most megtetszett egy lakás vagy ház.

Eladó lakás

Ne ragadjanak el az érzelmek!

S ha már érzelmek: emberként hajlamosak vagyunk arra, hogy beleszeressünk egy ingatlan egyetlen apró szegletébe, miközben megfeledkezünk az összes többi fontos részletéről. Ez azonban egy nagyon rossz taktika, hiszen egy lakás vagy ház vásárlásakor nem cipőt veszünk, így érdemes határozottan és tárgyilagosan mérlegelned, hogy valóban jó döntést hozz. Ha pedig már előre tudod, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy elragadjanak az érzelmeid, akkor minden ingatlan megtekintésére vigyél magaddal egy olyan embert, aki racionálisan tudja szemlélni a helyzetet.

Kérdezz, abból baj nem lehet!

Egy ingatlanvásárlás során fontos, hogy minden részletét megismerjük leendő lakhelyünknek. Éppen ezért vannak olyan hirdetők, akik már a hirdetésük leírásában közzéteszik az ingatlan minden tulajdonságát. Azonban még ekkor sem biztos, hogy a leírtak a valóságot tükrözik, illetve hogy a leírás tényleg minden részletet tartalmaz. Így ha nem szeretnéd, hogy megvezessenek, akkor a tulajdonossal való kapcsolatfelvétel során minden kérdésedet tedd fel! Még az olyanokat is, amik elsőre annyira bagatellnek tűnnek, hogy inkább magadban tartanád.

Így hirdess jól a Startlakon

Ha hitellel terhelt ingatlanba költöznél