Így alakultak az átlagos négyzetméterárak júliusban

A legtöbbet Somogy megyében kellett fizetni az ingatlanokért, míg a legkevesebbet Békésben. A fővárosi piac mindeközben továbbra is átlag felett teljesített, az év elejéhez képest itt majdnem 100 ezer forinttal kellett többet fizetni egyetlen négyzetméterért.


Bizonyára a te életedben is kiemelkedő szerepet játszik a költözés, hát még ha ingatlant is vásárolsz hozzá. Ilyenkor nem árt tisztában lenned azzal, hogy árak tekintetében mire kell számítanod. S hogy ne kelljen hosszú órákig mindenféle adatot böngészned, ezért összeszedtük neked, hogy hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak júliusban.

Az országos átlag 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy hamarosan nehezebb időszak köszönthet ránk, egy gazdasági válság veheti kezdetét. Az elérhető lakáshitelek kamatai ennek megfelelően már növekedésnek is indultak, az infláció is magasabb lett az eddig megszokottnál. Egyedül az ingatlanpiac nem rengett még meg, a lakásárboom továbbra is tombol hazánkban. Ezt az országban tapasztalt átlagos négyzetméterárak is alátámasztják, az adatokból ugyanis kiderül, hogy amíg tavaly júliusban az ingatlanok négyzetméteréért átlagosan 549 ezer forintot kellett fizetnie a vásárlóknak, addig idénre ez az összeg már jelentősen magasabban, 669 ezer forinton tetőzött. Azaz tavalyhoz képest összesen több mint 21 százalékkal, de idén év elejéhez képest is 12 százalékkal nőttek a négyzetméterárak.

Lakás

Van egy megye, ahol már több mint 1 milliót ér egy négyzetméter

Érdekes ehhez képest megvizsgálnunk azt, hogy mi a helyzet a megyékben, vagyis hogy hol mennyit változtak az átlagos négyzetméterárak egy év alatt. A rendelkezésre álló adatok alapján a legdrágábbnak idén júliusban Somogy megye mutatkozott, ahol egy ingatlan egyetlen négyzetméteréért 1,042 millió forintot kellett fizetni. Ez egy év leforgása alatt majdnem kétszeres drágulást jelentett, hiszen a tavalyi év azonos időszakában még „csupán” 576 ezer forintba került egy lakás vagy ház egyetlen négyzetmétere. Somogyhoz képest jelentősen olcsóbb volt Békés megye, ahol az átlagos négyzetméterár még a 200 ezer forintot sem érte el. Egészen pontosan 179 ezer forintot ért egy négyzetméter, ami az egy évvel korábbihoz képest 15 ezer forintos növekedést jelentett.

Budapesten ötször többet kell fizetni Békéshez képest

Amikor a hazai ingatlanpiaci folyamatokat vizsgáljuk, sohasem feledkezhetünk meg a fővárosi viszonyokról. Nem véletlenül, Budapesten ugyanis messze többen élnek, mint hazánk egyéb városaiban, ez pedig az árakra is komoly hatással van. Gyakran előfordul hát, hogy az árak itt jóval magasabban alakulnak, mint az ország egyéb területein. Számszerűsítve: idén júliusban az átlagos négyzetméterár a fővárosban megközelítette az egymillió forintot, de azért még alatta maradt, és megállt 945 ezer forintnál. Ezzel az ország legolcsóbb megyéjéhez képest a fővárosban több mint ötszörös áron lehet csak ingatlanhoz jutni, míg a legdrágább Somogytól is csak pár tízezer forinttal marad el. Az idén júliusi árak egyébként 96 ezer forinttal magasabbak az idén januárihoz képest, míg tavaly júliusban 131 ezer forinttal kellett kevesebbet fizetni egy ingatlan négyzetméteréért.

Statisztika
Eladó ingatlanok a Startlakon
Ha hirdetést szeretnél feladni