Gyönyörű elhagyatott kastélyok Magyarországon

Magyarországon megannyi eladó kastély és villa található, viszont nagy számuk mára már elhanyagolt, romos állapotúvá vált. Sajnos nem sokan akarnak olyan ingatlant vásárolni amellyel nagyon sokat kell még a megvétele után is foglalkozni, így ezek a műemlék jellegű különlegességek lassan teljesen feledésbe merülnek.


Ezeket a kuriózumnak számító épületeket a régi időkben a nemesi származású, tehetősebb urak és hölgyek építetették szerte Magyarországon, ezen épületek egy része ma már csak letűnt idők maradványaiként áll fenn. A legtöbb kastély viharvert kinézete kihasználatlanságából fakad, mint például a lepergő festékrétegek vagy a betört ablakok.

Nem egyszerű, viszont nem is lehetetlen ezeket a csodálatos ingatlanokat rendbehozni. Emellett érdemes is, hiszen megannyi lehetőség rejlik bennük. Jó befektetési lehetőség is lehet egy ilyen villa vagy kastély, ugyanis hatalmas alapterületűek és legtöbbször hatalmas telek párosul hozzájuk, kiváló elhelyezkedéssel bírnak.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány eladó, mára már feledésbe merült de még most is lenyűgöző építészeti csodát. Tekintsük is meg őket:

Kastély Nagymaroson

Kastély Nagymaroson

Ez a kastély a Dunakanyarban található, azon belül is a Duna bal partján, Nagymaroson. Innen a fővárosba akár hajóval is eljuthatunk, emellett a dunapart pár perc sétára található. Az épület 8000 m2 örökzöld növényekkel parkosított mészkővel támfalazott területen fekszik. Felépítését tekintve a hegyoldalba ékelődik bele és a felépítmény felsőbb szintjeiről illetve a kertből örök panoráma nyílik a Dunakanyarra és Visegrádra. Az 1860-as években épült, Dr. Willibald Ludwig tulajdona volt, aki pezsgőgyárként működtette (Préda Pezsgő). 1950-60-as években üdülő épületté alakították át, mely a rendszerváltásig üzemelt. 1996-ban egy családi vállalkozás megvásárolta azzal a szándékkal, hogy luxus nyugdíjas otthont hozzon létre. Ezen terv máig érvényes építési engedéllyel rendelkezik.


Reviczky-kastély

Reviczky-kastély

Nyírmártonfalván található a Reviczky-kastélyt és tanya, amelyet most eladásra kínálnak. A kastély egy 3,6 hektáros telek közepén helyezkedik el.  A település egyik birtokosa a Reviczky család volt. Kis domb tetején áll a klasszicista kastély, amelyet gróf Reviczky József építtetett az 1800-as évek közepén. Feltehetően vadászkastélyként volt használva, ezt az állítást erősíti  a környező erdőség is, amely a mai napig kiváló vadászterület. Az egységes stílusú, kvalitásos épület három boltíves, timpanonos homlokzatával közeli rokonságot mutat Debrecen korabeli középületeivel. Középfolyosós elrendezésű, a tágas bejárati előtér mögött az egykori Vadászterem nyílik. A hosszú épület két végét kissé kiugró oldalrizalitok zárják.


Hoyos-kastély

Hoyos-kastély

A Hoyos Kastély a Lad nevű község Önkormányzati belterületén helyezkedik el egy közel 6 hektáros arborétum közepén. (A Lad község Somogy megye déli részén fekszik, domborzati viszonyok szerint közvetlenül kapcsolódik a Zselici tájegységhez.) A Hoyos kastély 1905 és 1910 között épült meg, Möller István (a Bécsi és a Budapesti Műszaki egyetem tanára ) tervei alapján. A kastély 2 fő épületből áll: nagy-kastély és kis-kastély, mely egy fedett átjáróval szervesen kapcsolódik egymáshoz, külön helyrajzi számokon nyilvántartva.


Bíró-kastély

Bíró-kastély

Eladó Örményesen, Szolnoktól 40 km-re ez a gyönyörű kastély. Az ingatlan az utolsó magyar polihisztor, Dr. Bíró Zoltán földbirtokos, író és grafikus szülőháza és egykori otthona volt. Az eredetileg egy szintes fő szárnyra az 1920-as években húztak egy emeletet. Az így nyerte el a mai formáját. Az eredetileg szecessziós stílusjegyeket viselő vidéki kastély az idők során alakult át az Alföld egyik legszebb historizáló, neobarokk forma elemeket mutató kis kastélyává, ami ma is Örményes büszkesége.


Különlegesség a fővárosban

Különlegesség a fővárosban

Budapest X. kerületben eladó ez a csendes, nyugodt környezetben megbúvó villa. A klasszicista stílusban épült ingatlan, a kert közepén található. A kapukon belépve, egy évszázados platánokkal, tölgyekkel gazdagon benőtt, még viszonylag elhanyagolt állapotában is lélegzetelállítóan szép kertben találjuk magunkat.Az épületben faborítású előtér, majd faragott tölgyfa korlátokkal szegélyezett lépcsőház található.

Hozzászólások