Bedurrantanád a cserépkályhád? Mutatjuk mire figyelj

Talán neked sem kell elmagyarázni, hogy mi az a cserépkályha és mire használjuk. Hiszen ha jártál már klasszikus falusi házban, akkor biztosan találkoztál vele. (De egyre gyakrabban fordulnak elő cserépkályhák nagyvárosi ingatlanokban is.) Bizonyára azzal is tisztában vagy, hogy sokan eddig csak díszként használták a cserépkályhájukat, amin viszont a rezsi várható drágulása könnyen lehet, hogy változtatni fog. Éppen ezért következő cikkünkben azt áruljuk el, hogy mire kell figyelni a kályha használata során.


 

Magyarország sokáig a paraszti cserépkályha-készítés leggazdagabb hagyományait képviselte, ugyanakkor ezt a politikai és társadalmi változások majdnem teljesen eltüntettek. Rengeteg eszmei értéket képviselő cserépkályha kötött ki törmelékként a szemétdombokon. Pedig a cserépkályha használat nagyon régre nyúlik vissza, egyes kutatások szerint az Alpok középső és nyugati részén bukkantak régészek a legkorábbi cserépkályhás fűtés emlékeire a 13. század környékéről. A korabeli kályhák agyagból készültek, amire cseréptányérokat tapasztottak, ezzel jobban megtartották a meleget, és növelték a fűtőteljesítményt is.

Mire jó a cserépkályha?

A kályhák viszonylag hamar elterjedtek, és az évszázadok alatt jelentős fejlődésen mentek keresztül. A kályhákat egy idő után már külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből építették, majd a ma ismert égetett kerámiából. Ami nem változott, az a cserépkályhák funkciója, azaz a fűtés. Hiszen a kályha lényege, hogy fokozatosan telítődjön meleggel, és azt hosszú időn keresztül adja le. Folyamatos, lassú égéssel tartsa meg a kályhatest hőmérsékletét, amivel kellemes meleget biztosíthat a környezetének.

Eladó lakás

S hogy mire érdemes figyelni a használata közben? Többek között arra, hogy a cserépkályhában kizárólag parázzsal történjen a fűtés, mivel a nagy láng hirtelen bekövetkezett hőtágulást okoz, ami károsíthatja a kályhacsempéket és a fugát. Konkrétabban: azok megrepedezhetnek és kipotyoghatnak. A kályhacsempék mázának repedéseitől amúgy nem kell tartani, mivel az egy természetes folyamat. Szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy akit ez zavar, az inkább sötét tónusú csempét válasszon, mert a világosabb árnyalatúakon a repedések jobban látszanak.

Hogyan használd a kályhádat?

A cserépkályhában való lassú faégetés titka, a megfelelő oxigénellátásban rejlik. Azaz a kályhán nem szabad becsukni minden szellőzőajtót vagy rést egészen addig, amíg a fa lánggal ég. Emellett figyelni kell arra is, hogy a lakás ablakai és ajtói ne legyenek teljesen, légmentesen lezárva. Ez főleg az új, elsősorban műanyag ablakok esetében lehet probléma, mivel a régebbi típusú faablakoknak van természetes szelelésük.

Amit még érdemes figyelembe vennünk, amikor a kályhánkat használjuk, hogy az úgy lesz kellően hatékony, ha az két helyiséget elválasztó falba épült, hiszen így a melegével két szobát is fel tud fűteni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a cserépkályha nem kazán, így nem érdemes azzal kísérletezni, hogy központi fűtéssé alakítsuk. Nem tudjuk ugyanis elérni vele a kívánt hatásfokot, többször kell a tűzre raknunk, és a kályha élettartamát is drasztikusan lerövidíthetjük vele.

S ha esetleg megjött a kedved, hogy olyan ingatlant vásárolnál, amiben található cserépkályha, akkor most mutatunk pár ilyet:

Eladó lakás

Eladó lakás


Eladó lakás

További cserépkályhás házak a Startlakon

Ha eladnád cserépkályhás házadat